31 August 2010

::SALAM MERDEKA::


"salam sejahtera Malaysia.....salam Merdeka.....salam 1 Malaysia"

"arini genap 53tahun usia Malaysia.aku bersyukur ke atas hadrat Illahi kerana masih berpeluang menghirup udara yang segar di bumi Malaysia yang aman damai ini,masih berpeluang hidup harmoni dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum,masih ada keluarga yang begitu penyayang,masih ada kawan2,masih berpeluang melanjutkan pelanjaran di menara gading,masih berpeluang menjamah rezeki yang dikurniaNYA dalam hari ke sehari,masih boleh bergerak bebas dengan menggunakan kekuatan fizikal dan mental yang aku ada,masih berpeluang melayari internet tanpa batasnya dan sudah PASTInya aku bersyukur aku masih lagi berpeluang berceloteh kat sini...di blog ini...mengadap laptop sambil dengar lagu2 yang aku kira sesuai denagn jiwa aku"
"aku kira ramai lagi di luar sana yang berada di negara2 lain yang mempunyai kemelut dalaman politik negara masing2,yang rakyatnya menanggung masalah kemiskinan kematian kesihatan dan kewangan,ada juga yang tidak dapat belajar secukupnya dengan kemudahan yang seada-adanya,ada juga yang tiada keluarga,ada yang tak tentu makan dan minumnya,yang mengalami kecacatan fizikal dan mental tanpa dipinta,apatah lagi mempunyai kemudahan melayari internet seperti kita di Malaysia"
"mungkin kalau kita renung kembali situasi di Malaysia.ya betul juga ada yang hidup melarat dalam kemiskinan tapi masih mempunyai keluarga yang menyokong dan pekerjaan yang halal.betul juga ada yang x dapat melanjutkan pelajaran atas sebab2 tertentu tapi masih juga mempunyai kemahiran tersendiri dengan menggunakan fizikal yang sempurna dan mental yang sihat.betul juga ada sahaja yang tiada keluarga sebatang kara di dunia ini tapi masih ada kekuatan azam yang teguh utk meneruskan hidup bersendirian tanpa mengharapkan bantuan orang lain"
"semua ini tak akan kita alami jikalau kita tidak mempertahankan kemerdekaan yang kita miliki sekarang dengan semangat nasionalisme yang tinggi.kalau tidak mampu mengangkat senjata....cukuplah dengan hidup dalam keadaan aman bersama berbilang kaum yang ada,cukuplah dengan menggunakan ilmu yang kita ada untuk manfaat masyarakat sejagat,cukuplah dengan membuang perasaan hasad dengki dengan orang lain dan yang paling minima kita boleh lakukan ialah memupuk kasih sayang dan nilai2 murni dalam sistem kekeluargaan kerana aku percaya dari situ bermulanya segalanya"

"salam sejahtera Malaysia.....salam Merdeka.....salam 1 Malaysia"

::[flashback10]MajLis maKan MaLam RejiMeNTal aka MMR::

"seminggu lepas PBJ10 ada Majlis Makan Malam Rejimental aka MMR kat Hotel Berjaya,Pulau Pinang.nasib baik kulitku tidak gelap sangat..hehehe.majlis ni diadakan bagi meraikan leftenan2 muda baru yang ditauliahkan.1st time aku makan kat hotel dalam majlis yang penuh dengan adab dan tatasusila ini.makanan nya bagi aku not bad tapi of course la mahal gile.aku rasa bersesuaian la dengan upacaranya yang penuh tatasusila...tapi aku belasah je makan.yang paling kelakar kami kena makan apabila muzik dimainkan dan kena berhenti makan apabila selesai muzik dimainkan.nasiblah siapa yang x abis makan lagi.huhu..nak dijadikan ceritakan aku abis gak makan semua yang dihidangkan tapi bila sampai main course aku rasa kecewa sket.main course ni kami bole pilih nak makan ikan,daging atau ayam.aku dengan confidentnya telah memilih daging sebagai habuan utama aku.bila sampai bab nak makan main course,daging nya liat gila nk potong.time main course ni muzik akan dimainkan sebanyak 3 lagu.dah masuk 2 lagu pon aku masih terkial2 nak meneruskan suapan aku yang ke4.daging pon x smpi separuh aku sentuh...sedap memang sedap tapi....huhu.pengajaran kat sini pilih la ayam sb senang di potong cepat dimakan dan selesai dalam masa yang ditetapkan....haha.nasib baik stap ahmad aka sjn ahmad bermurah hati bagi aku makan sikit ayam.siap potongkan lagi tuh...mekaceh stap^^.
papepon aku enjoy!!!!"

~sekitar sebelum dan selepas majlis~













::[flashback9]PBJ10::

"baru2 masuk sem baru je ada tugas menanti aku.Pesta Bola Jaring kali ke 20 berlangsung 31julai n 1ogos aritu.dalam masa 2 minggu kami berlatih seada-adanya.bila fikir2 balik dah lama aku pegang tampuk pemerintahan.so,aku decide nak lepaskan jawatan tersebut kepada adik2 junior yg ada.korang berusaha la dengan lebih baik k..GAMBATE!!!kami decide hantar 3 team kali ini memandangkan sambutan yang menggalakkan dari adik2 1st yr and 2nd yr..terima kasih saya ucapkan=) aku harap hari2 mendatang akan lebih banyak penyertaan dalam bola jaring ini.hasilnya trident engineering dapat masuk semi final,trident girl sampai suku akhir dan trident jr pon x kurang hebatnya.mereka makin bertambah confident ketika bermain.dari satu game ke satu game aku tgk anak2 buah aku....aku sesungguhnya bangga dengan semangat kalian.lain kali kita bole bermain sama2 lagi k^^"

~saat2 menahan perit mentari,berlumur dengan coklat lumpur tapi kami tetap tersenyum(",)~














::[flashback8]faMiLy DaY::

"penghujung LI tempoh hari aku join family day opis ayah aku.ni 1st time mereka adakan.bertempat di kota a famosa resort,alor gajah,melaka kami bertolak seawal 7.30pg dengan menaiki bas.kat sana masa banyak dihabiskan di taman safari(kalo aku x silap namanya).menigimbau kembali zaman kanak2 aku di sini...tengok gelagat binatang dalam kandang masing2,lihat pertunjukan haiwan2 yang terlatih,benda baru yang aku alami harimau berjalan betol2 sebelah aku tapi time tu aku dalam van sangkar(tak tahu apa nama kenderaan tu) la...hehe.masa pertunjukan binatang aku kagum dengan kebesaran ALLAH SWT.kebolehan haiwan2 seperti burung kakak tua yang boleh speaking various languages,boleh melukis,boleh maen basikal dan 1st time aku tgk burung helang depan mata aku sendiri.kalo korang nak tahu kat sini gajah pon boleh menari,boleh maen bola sesama mereka,boleh score bola masuk dlm jaring(macam basketball tuh!) dan boleh mengurut orang(bagi aku mematah riukkan badan je...heh).anyway aku seronok terasa macam kecik2 dulu^^"

~singa jantan ni terkurung je.kat sblh pagar sana lak jantan betina macam kena buasir sebab x reti dok diam2...tenung je kat si jantan tuh~

~harimau kat sini sangat banyak..xtahu macam mana nakbezakan jantan atau betina~

~bear ni pulak kecik je tapi aku tengok gigi die ngeri gak...ngee~~

~tengoklah kehandalan gajah2 ini..aku rasa instructor mereka dari Thailand sebab asik sawadikap jek...kesian tau dengan gajah ni sebab instructor mereka suka pukul2 kalau x buat betol...huhu~

~kenangan sebelum balik^^~

25 August 2010

::Let It Be::

"today is the day like the other day"
"the day that i don't want to be in"
"but this day still bugging in"
"like there's no other day"
"i wonder why today is the day"
"maybe today the sun doesn't shine brightly as it was before"
"maybe today the rain doesn't seems fall where it should be"
"maybe today the sky is not full with beautiful stars"
"or maybe today is the day it should be"
"in a moment...i think deeply"
"let it be whatever day it wants to be"
"let the sun brights as it wants to be"
"let the rain falls where it wants to be"
"let the sky empty without the stars"
"let it be"
"let it be"
"let it be"

18 August 2010

::[flashback 7]PANTAS..SENYAP..MEMBUNUH::

"1st time korang baca tajuk entry ni kan apa yang terlintas di benak korang??mungkin dalam kalangan korang dah tahu mengenai apa kn[skuad aku la tuh].tanggal 12jun 2010 bersamaan 29 Jamadilakhir 1431H aritu aku bersama 1138 kadet PALAPES dari seluruh IPTA Malaysia telah di tauliahkan sebagai Leftenan Muda a.k.a Lt M a.k.a Pegawai Muda a.k.a Young Officer.Istiadat Pentauliahan diRaja kali ke-29 ini telah di sempurnakan oleh D.Y.T.M. Raja Muda Perlis dan D.Y.T.M Raja Puan Muda Perlis.skuad aku yang lebih dikenali dengan nama COBRA SATRIA dianggotai seramai 53orang telah diketuai jurulatih kesayangan kami iaitu SJN MOHAMAD AZHARUDDIN B MOHD SAAD"

"setelah 3 tahun bergelumang sebagai kadet,inilah pencapaian yang boleh dibanggakan.nak cerita apa yang telah aku lalui selama 3 tahun ni mmg tak kan abis dalam 1 hari.apa yang aku boleh wrap up kat sini...i'm enjoying myself being a cadet.saat sedih..saat kene belasah dengan pegawai..hukuman yang dijatuhkan oleh jurulatih...kenangan 'fitik(menolong org atasan sbg junior)'..kenangan manis dan pahit bersama skuad...moment dlm kelas...banyak lagi la.tp yang paling penting semua yang pahit tu berubah menjadi manis saat aku ditauliahkan.itu yang aku rasa la.aku x pernah sesal memilih jalan ini.lagi2 aku dapat sokongan yang padu daripada ibu ayah.mereka paling seronok dan tumpang gembira"

"dalam perkiraan aku kalau jodoh aku panjang dalam bidang ketenteraan ini aku ingin meneruskan tanggungjawab sebagai pegawai sukarela.insyaALLAH...semuanya masih dalam peringkat perancangan.currently pon aku aktif dengan PALAPES USM.aku tolong setakat mana yang aku boleh.tapi kita masih kena berpegang kepada kata-kata....KITA MERANCANG TUHAN SAJA YANG AKAN MENETUKAN"

~credit to Lt M Ruzaini for this poem....~

::[flashback 6]SeLAmaT hArI LaHiR::

"1jun tempoh hari genap ibu kesayanganku berusia 48tahun.alhamdulillah ibuku masih sihat dan bertenaga.ibu masih cantik seperti dulu^^.aku masih ingat lagi mase aku kecik2 dulu.ibu seorang yg tegas dgn anak2nya.yela...ibu mana yg x tegas kan kalau anak2nya perlu di didik dgn didikan yang sebaiknya.peranan seorang ibu sangat besar maknanya dlm institusi kekeluargaan.tanpa mereka mungkin anak2 akan terabai"
"aku ingat lagi dulu mase ak sek rendah,aku ada satu tabiat ni...suka gaduh dgn arwah angah.hehe.arwah pon satu kepala gak dgn aku.pernah satu hari kami gaduh pasal apa ntah..sehinggakan arwah mengeluarkan kata2 yang kurang enak di telinga ibu.di sebabkan itu teruk mulut arwah kena lumur cili api dgn ibu.pada mulanya mmg aku gembira..yela dok gaduh dgn dia pastu aku menang lak kan[jahat gila aku].tp sekejap je rasa gembira...lepas tu aku menangis sb kesian tgk arwah kena dgn ibu.huhu.mungkin sejak itu telinga aku dh tak boleh dgr kalau ada org 'mencarut'.even bukan ditujukan kpd aku tp cepat je hati aku rasa panas semacam.rasa macam nk _____ je orang tuh....serius neh(<_>)"
"yang bestnya sekarang bila dh meningkat dewasa aku makin rapat dgn ibu.smpikan ada org kata mcm adik beradik[ibu nampak muda la tuh dan aku nampak tua...huhu='(].byk benda baru yang aku belajar dr ibu.tanpa ibu dh tentu aku terumbang ambing.di kesempatan ini aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR IBU......I LOVE U SO MUCH"


~ini kat pizza hut...along n kak long belanja.besh2^^~

17 August 2010

::bAwALah cInTakU::


"sumpah tak ada lagi kesempatanku untuk bisa bersamamu
kini ku tahu bagaimana caraku untuk dapat terus denganmu
bawalah pergi cintaku
ajak ke mana kau mahu
jadikan temanmu
teman yang paling kau cinta
di siniku pun begitu
terus cintaimu di hidupku
di dalam hatiku
sampai waktu yang pertemukan kita nanti"

16 August 2010

::piLiH rUMpUt pALinG cAnTiK::

video

"to all my beloved people that always with me thru day and night...sweet and sour...joyful and hurtful.without you..there will be no life for me"





"credit to my bro for giving me this video=)"

::[flashback 4]LI::

"lepas abis je final exam sem 2 aritu ak trus buat LI@Latihan Industri.mule2 tu berkecamuk gak la fikiran ak x tahu nk buat LI kat mane.kalo bole ak nk dok rumah la kn.dh lame gile x bermastautin d rumah.sejak form 1 keje ak merantau je.xpenah lekat kat umah utk tempoh mase yg lebih dr sebulan...huhu"
"cari punya cari ak dpt buat LI kat Glenmarie,Shah Alam atas pertolongan kawan ayah.company handphone CSL MOBILE CARE SDN BHD.bg ak satu pengalaman yg sgt baru la.kat sini ak mengenali struktur2 apa ada dalam handphone.hampir semua model handphone CSL ak dh repair.pencapaian ak dari awal2 masuk dlu hinggalah hari terakhir ak kat cni, ak dh repair 213 handphones.bole thn tp tak se'teror' technicians yg ade kat situ la.persekitaran nye ok...staf semua friendly dgn ak.x kedekut ilmu.itu yg plg penting=)pendek kata i'm enjoying myself being one of them^^"

15 August 2010

::foCus bAcK::

"STOP DULU UNTUK FLASHBACK.......focus study lak"

"c u later....."

::[flashback 3]hOLiDay TriP::


"atas persetujuan bersama buat pertama kalinye TRIDENT GIRL @ NETBALLERZ ENG USM decide p bercuti kat Teluk Batik pd 3 n 4hb april tempoh hari.setelah merancang kire2 2 minggu kami p me'relax'kan minda.byk gak xtvt yg berlaku....crite byk pon x gune.jom tgk gmba2 kat bwh..hehe"

~starting our journey~

~smpi2 je lapo..mamam dlu.pastu beli belah la pulak....~

~xtvt 1: men 'zero point'.tgkla bakat masing2 neh..hehe~

~xtvt 2: men baling selipar..jage2~

~xtvt 3:1st time ak naek banana boat.pedih seyh mate kene air laut..huhu.tp syiokkk!!~

~xtvt 4: mengenakan bezday girls....ak la tuh='(~

~xtvt 5: mlm lak......bbq,tuka2 hadiah n mamam kek bezday..mlm tu kne prank lg..adesss!!~

~xtvt terakhir sblm blk: jln2 sekitar teluk batik dan lumut~